Dakbedekking op een hellend dak

Voor hellende daken zijn een aantal soorten dakbedekking geschikt, zoals bijvoorbeeld dakpannen of metalen dakbedekking. Een schuin dak heeft een groter oppervlak. Hiervoor is vaak ook wat meer dakbedekking nodig en vallen de kosten voor reparaties en renovaties wat hoger uit dan bij een plat dak. 

Daar staat tegenover dat hellende daken doorgaans minder last hebben van weersinvloeden dan platte daken, waardoor de dakbedekking een langere levensduur heeft.  In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden voor dakbedekking voor een hellend dak, en de bijbehorende kosten. 

De opties voor dakbedekking voor hellende daken

Veel voorkomende soorten dakbedekking voor schuine daken zijn: dakpannen, zinken dakbedekking, en dakplaten van bijvoorbeeld kunststof of bitumen, of van aluminium. Ook is een rieten dak een mooie klassieke optie voor een hellend dak. 

Wat is de levensduur van de dakbedekking?

De verschillende types dakbedekking voor schuine daken hebben ieder hun eigen levensduur. Zo gaat een rieten dak gemiddeld meestal niet langer dan 30 jaar mee, hoewel keramische dakpannen wel tot 75 jaar lang mee kunnen. 

Betonnen dakpannen hebben een levensduur van gemiddeld 40 jaar. Een zinken dakbedekking heeft de langste levensduur, en kan wel tot 125 jaar lang meegaan. 

Als je kiest voor dakplaten van aluminium, zal de levensduur tussen de 20 en 50 jaar zitten. Kunststof dakplaten kunnen wel tot 60 jaar meegaan. Ben je op zoek naar meer informatie over dakbedekking? Op deze website lees je er alles over!

Dakonderhoud: hellende daken

Om je dakbedekking in goede staat te houden en de levensduur te verlengen is regelmatig onderhoud belangrijk. Soms is het bijvoorbeeld nodig om enkele dakpannen te vervangen, en daarbij moet je dakbedekking eens in het jaar worden gereinigd en gecontroleerd. 

Als je op tijd problemen ontdekt kun je eventuele schade beperkt houden en plaatselijk de zwakke delen van je dak eventueel laten herstellen of vervangen. 

Wat kost dakbedekking?

De gemiddelde kosten voor dakbedekking van hellende daken zijn verschillend. Zo betaal je voor een rieten dak al gauw rond de €100,- per vierkante meter. Dakbedekking van metaal zoals koper of aluminium kost gemiddeld tussen de €75,-  en €120,-  per vierkante meter. 

Voor dakpannen betaal je tussen de €50,- en €60,-  per vierkante meter. De kosten voor een zinken dak liggen tussen de €65,- en €110,- per vierkante meter. Hieronder zie je de gemiddelde kosten in een overzicht. 

Gemiddelde kosten dakbedekking hellende daken 2022 

Type dakbedekking Gemiddelde prijs per  
Rieten dak €100,-  
Dakpannen  €50,- tot €60,-
Metaal zoals koper of aluminium  €75,- tot €120,- 
Zinken dakbedekking  €65,- tot €110,-