Eerste hulp bij vochtproblemen

Er is niets vervelender dan schimmel op de muur. Het is dan ook belangrijk vocht problemen zo snel mogelijk aan te pakken! Lees verder hoe je dat kan doen. 

Wat is het probleem?

Overal emmers om het overtollige regenwater op te vangen of handdoeken op de keldervloer om de overstroming tegen te gaan. Helaas zijn niet alle vochtproblemen zo makkelijk te herkennen. Er zijn nog een aantal andere punten die indiceren dat het mis is. Heb je condens op de ramen? Dan kan het zijn dat het water niet goed wegtrekt. Ook zwarte schimmelvlekken op witte aanslag op de muren en plafonds betekent niet veel goeds.
Daarnaast kun je nog denken aan… 

… een onfrisse en muffe geur.

… afgebladderde verf of loskomend behang.

… verkleurde vochtvlekken op de muur. 

… een stijgende energie- en waterrekening. 

Er zijn verschillende redenen waarom dit ontstaat. Denk hierbij aan bijvoorbeeld optrekkend vocht of een te hoge luchtvochtigheid. Om dit op te lossen zijn er verschillende vochtbestrijding methodes. 

Hoe los ik het op? 

Carebrick

Door het plaatsen van keramische kokers wordt er geventileerd in vochtige muren. Er ontstaat dan een verdampingsproces. 

Injectiemiddel

De poriën van de muur worden gedicht waardoor het doordringen van water wordt tegengegaan. 

Impregnatie

Je doordringt de muren met vloeistof waardoor er geen ander vocht meer bij kan. Het wordt ook wel hydrofoberen genoemd.  

Schimmel verwijderen 

Met een oplossing van soda en water kan de schimmel van de muur geschrobd worden. 

Onderkappen

Dit wil zeggen dat de beschadigde muren aan de onderkant ingezaagd worden. Hier wordt vervolgens een vochtwerend materiaal geplaatst. 

Kelderafdichting

Door de kelder af te dichten tegen vocht bescherm je de rest van het huis ook. De kelder is namelijk de basis van de andere verdiepingen.

Wat nu? 

Wanneer je last hebt van vocht in huis kan het verleidelijk zijn dit zelf aan te pakken om kosten te besparen. Toch zitten er voordelen aan het inhuren van een specialist. Ieder vochtprobleem vraagt namelijk om een andere oplossing, en deze diagnose kan een vochtexpert snel en gemakkelijk stellen door de juiste apparatuur. Ook is er een grote kans dat het probleem dan snel opgelost is. Kies je ervoor het toch zelf aan te pakken? Lees jezelf dan eerst goed in om fouten te voorkomen.