De kosten en werkzaamheden van een stukadoor

Een stukadoor kun je inschakelen voor het afwerken en egaal maken van je plafond, gevel, of muren. Hierbij kan gekozen worden voor verschillende soorten materialen, zoals bijvoorbeeld betonstuc of sierpleister. In dit artikel lees je alles over de werkzaamheden en kosten voor een stukadoor.

Wat doet een stukadoor?

Wanneer je plafond of muren worden gestuct, werkt een stukadoor volgens een vast stappenplan. Ook zijn er diverse technieken die kunnen worden gehanteerd bij het stucen, zoals schuurwerk of raapwerk. Hieronder zie je de werkzaamheden kort uitgelegd. 

De voorbereiding

Allereerst moet de ondergrond worden voorbereid, en moeten de ruimtes zo veel mogelijk worden leeggemaakt en afgeplakt. 

Vervolgens worden restanten van verf of behang verwijderd, en vult de stukadoor eventuele gaten met vulmiddel. 

Op die manier wordt de ondergrond vlak en kan het voorstrijkmiddel worden aangebracht, wat zorgt voor een goede hechting.

Het stuken zelf 

Het stucwerk kan worden aangebracht als de ondergrond glad genoeg is. De stukadoor brengt een laag met het gekozen stukwerk aan. De populaire soorten stucmateriaal zijn: spuitpleister, sausklaar stucwerk, betonstuc of sierpleister. Wil je meer weten over verschillende soorten stucwerk? In deze gids vind je hier meer informatie.

De afwerking

Eventueel kun je dus als het stucwerk volledig is gedroogd nog kiezen voor een behang of verflaag voor de eindafwerking. Sausklaar of behangklaar stucwerk zijn, zoals het woord al zegt, ideaal wanneer je nog een verflaag of behang wil aanbrengen.

Wat kost een stukadoor?

Het uurtarief voor een stukadoor ligt tussen de €25,- en €45,-  per uur. 

De kosten voor het stucwerk variëren per materiaal en de techniek die wordt toegepast. 

Zo betaal je bijvoorbeeld voor sierpleister tussen de €12,- en €25,-  per vierkante meter. Voor sausklaar stucwerk liggen de kosten tussen de €9,- en €24,- per vierkante meter. Betonstuc kost €100,- per vierkante meter. Spuitpleister kost gemiddeld tussen de €5,- en €15,-  per vierkante meter. Behangklaar stucwerk is tussen de €8,- en €17,-  per m², en het laten stucen van je plafond kost tussen de €5,- en €23,- per m². Voor schuurwerk betaal je tussen de €14,- en €26,- per m², en voor raapwerk tussen de €15,- en €30,- per vierkante meter. Hieronder zie je alle kosten in een overzicht. 

Kosten stukadoor 2022

Soort stucwerk Gemiddelde prijzen per m²*
Spuitpleister €5,- tot €15,-
Behangklaar stucwerk €8,- tot €17,-
Plafond stucen €5,- tot €23,-
Sausklaar stucwerk €9,- tot €24,-
Sierpleister €12,- tot €25,-
Schuurwerk €14,- tot €26,-
Raapwerk €15,- tot €30,-
Gevelpleister met isolatie €95,- tot €125,-
Betonstuc €100,-